Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Απαγόρευση του καπνίσματος – Τέλος εποχής

clip_image001

Από αύριο, 1η Ιουλίου 2009, απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.

Στο εξής το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο σε ειδικούς χώρους, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία πρόκειται να εκδοθεί πριν από την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης (άρθρο 3, παρ. 1 του Ν. 3730/2008 "Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις"»).

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος, όσοι έχουν εστιατόρια, μπαρ και καφετερίες έως 70 τ.μ., μπορούν να επιλέγουν αν θα είναι καπνιζόντων ή μη. Όσοι έχουν μεγαλύτερα καταστήματα υποχρεούνται να διαμορφώσουν ειδικούς χώρους για τους καπνιστές.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν έχουν άδεια δημιουργίας χώρων καπνιζόντων, μέχρι να την αποκτήσουν, υπάγονται στην πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων κάτω των 70 τ.μ., οι οποίοι έχουν επιλέξει να λειτουργήσουν αποκλειστικά για καπνιστές, θα πρέπει να έχουν τροποποιήσει την άδεια λειτουργίας τους και να έχουν αναρτημένη στην πρόσοψη και στον εσωτερικό χώρο, επιγραφή που θα αναφέρει ότι το κατάστημα είναι χώρος για καπνίζοντες.

Το πρόστιμο για τους καπνιστές-παραβάτες κυμαίνεται από 50 έως 500 ευρώ και για τους υπευθύνους των καταστημάτων από 1.000 έως και 2.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου